postprocessing

AM-Flow maakt met QC-module AM-serieproductie competitiever

AM-Flow heeft op Formnext de volgende stap gezet om serieproductie met 3D printen goedkoper te maken. De nieuwe AM-Quality module controleert in 10 seconden de geometrie van het geprint onderdeel en of er geen defecten zijn, volledig automatisch, met een resolutie van 50 micron.


Het is, aldus AM-Flow, de eerste oplossing voor in-line kwaliteitscontrole ter wereld voor een 3D printfabriek waar kunststof onderdelen in grote aantallen worden gemaakt. De credits voor AM-Quality komen niet alleen het team van AM-Flow toe, zegt CEO Stefan Rink. “We hebben deze module in negen maanden tijd ontwikkeld samen met Sioux.” Dit illustreert volgens hem de kracht van het ecosysteem dat in de Brainport regio is ontstaan. Begin dit jaar zijn de twee bedrijven met elkaar in contact gebracht, vorige week werd het eerste prototype op de beurs in Frankfurt getoond. Stefan Rink: “Als wij ons niet op de Brainport Industries Campus hadden gevestigd, was dit nooit zo snel tot stand gekomen.”

AM-Quality module resultaat van samenwerking AM-Flow en Sioux

De onthulling van de nieuwe AM-Quality module op Formnext (foto AM-Flow).

Gekoppeld aan AM Logic Data

De Quality module is gekoppeld aan Logic Data, het hart van het AM-Flow systeem. Hierin zijn de CAD-modellen en relevante data van de producten die over de lijn gaan, opgeslagen. Met geavanceerde scantechnologie maakt de nieuwe module in 10 seconden een 360 graden scan van het onderdeel. Dat gebeurt in twee stappen; daar tussenin wordt elk onderdeel op een ingenieuze manier 180 graden gedraaid zodat elk hoekje echt gescand wordt. De nieuwe module wordt beladen via een transportband. “Elk product doorloopt eerste dezelfde route: van batchproductie naar one-piece-flow, dan identificeren en dan sorteren”, zo legt Stefan Rink de werking uit. Omdat in AM-Logic van elk product bekend is wat er na het 3D printen mee moet gebeuren, worden de producten die door de Quality module moeten automatisch gesorteerd.

AM-industrie moet nu echt van STL naar 3MF overstappen

Nog meer doen met data

De scandata worden vergeleken met het CAD-model. Het hele proces van scannen, draaien, scannen en data vergelijken neemt 10 seconden in beslag. Dan is duidelijk of het onderdeel aan de maatnauwkeurigheid voldoet, of er geen defecten zijn, zoals breuk of teveel warping. Ook sinkholes in een geprint product worden herkend. De goede producten gaan naar de vervolgstap, afkeur wordt verwijderd. AM-Flow heeft de in-line kwaliteitscontrole op Fornext gedemonstreerd om reacties te verzamelen. Stefan Rink wil hierna de volgende stap maken en de meetdata gebruiken om het printproces bij te sturen, bijvoorbeeld als er teveel warping wordt geconstateerd. Hiervoor wordt al samengewerkt met onder andere 3YourMind om de data vanuit AM-Logic naar het MES-systeem te brengen en vandaar maar de 3D printers. Een belangrijke stap die de AM-industrie hiervoor moet zetten, is het STL-model inruilen voor het 3MF format. “Die slag moeten we als industrie gaan maken, want als we in het design de maten definiëren die we in de meetsoftware gebruiken, schiet een STL-file tekort.”

De end-to-end postprocessing lijn van AM-Flow krijgt steeds meer vorm.


Resolutie factor 10 verbeteren

De software voor AM-Quality is door AM-Flow ontwikkeld samen met het team van Sioux. De hightech system supplier helpt ook mee met de verdere ontwikkeling, zoals de unit die het onderdeel draait en de bouw van het hele systeem. AM-Flow wil AM Quality nu gaan miniaturisering en de resolutie met een factor 10 omlaag brengen naar 5 micron. De aftrap hiervoor is tijdens Formnext gegeven met de aankondiging van verschillende  Europese onderzoeksprojecten waaraan 35 Europese mkb-bedrijven meewerken is en waarin zo’n € 10 miljoen Europese subsidie naar toe gaat. De resolutie van 5 micron opent de markt voor dentale toepassingen. Stefan Rink: “Daarmee kunnen we de Europese gezondheidszorg goedkoper maken.” De bedrijven die momenteel tandprotheses 3D printen kunnen dan hun bouwplaat maximaal benutten, omdat elk product  geautomatiseerd op kwaliteit wordt gecontroleerd. Dat gebeurt nu handmatig, wat enerzijds de prijs opdrijft, anderzijds de groei belemmert door tekort aan vakmensen.

Back to top button