Technology

Seido Systems haalt Xact Metal naar de Benelux

Seido Systems breidt het programma uit met een 3D metaalprinter. Sinds kort vertegenwoordigt Seido Systems het Amerikaanse Xact Metal. Dat bouwt 3D metaalprinters gebaseerd op laser poederbedtechnologie, maar slaagt erin om de prijs aanzienlijk lager te houden dan de bestaande systemen. Daar heeft het ontwikkelteam een effectieve oplossing voor bedacht.

Complete laser poederbed metaalprinter duikt fors onder de huidige marktprijzen

Op de kop af tien jaar geleden is Karl Wallecan vanuit zijn verspanend bedrijf in Kortrijk in de 3D printwereld gestapt. Sindsdien vertegenwoordigt hij Stratasys. De laatste jaren is hij de enige reseller voor de Amerikaans-Israëlische fabrikant in de Benelux. Al die jaren heeft hij zich gericht op het 3D printen met kunststoffen. Nu voegt hij metaal aan het portfolio toe. Dat het zo lang geduurd heeft, komt mede doordat hij alleen een machine in de markt wil zetten die aan alle Europese eisen voldoet. “Xact Metal beschikt over alle certificaten. Hiermee ben je volledig in orde als bedrijf. Over veiligheid wordt helaas nog te lichtvaardig gedacht”, zegt Karl Wallecan.

SpaceX-ingenieur zocht goedkopere oplossing voor AM

Xact is enkele jaren geleden opgericht door Matt Woods, die al vroeg een gat in de markt voor 3D metaalprinters zag. De werktuigbouwkundig ingenieur heeft ervaring met additive manufacturing opgedaan bij onder andere SpaceX en bij Penn State University, één van de vooraanstaande Amerikaanse universiteiten als het om 3D metaalprinten gaat. Matt Woods, tegenwoordig CTO bij Xact Metal, heeft vanaf het begin gezocht naar een oplossing om 3D metaalprinten goedkoper te maken, zowel in aanschaf als operationele kosten. De oplossing die hij heeft gevonden, is het achterwege laten van het galvohuis in een laser poederbed machine.

Deze afbeelding illustreert hoe in de XM300C de twee of vier high speed scanners werken (illustratie Xact Metal)

Laser direct op highspeed gantry systeem

Het galvohuis is bedoeld voor het plaatsen van de spiegels die voor de snelle bewegingen van de laserstraal zorgen, om daarmee het poeder op de juiste plek te smelten. Xact Metal heeft hiervoor de Xact Core ontwikkeld, waarvoor patent is aangevraagd. Een eenvoudige spiegel is rechtstreeks op een high speed gantrysysteem geplaatst, dat in X- en Y-richting boven het poederbed beweegt. Hierdoor kunnen de complexe roterende galvometer achterwege blijven, net als de F-theta lensen. Dat zijn één van de kostbaarste componenten uit de poederbed metaalprinten zoals anderen deze bouwen. De oplossing van Xact Metal is even nauwkeurig, maar iets minder snel. Omdat het bouwplatform beperkt is, 125 bij 125 mm bij de kleinste, is dit in de praktijk amper merkbaar. Karl Wallecan: “Deze oplossing scheelt niet alleen behoorlijk in de aanschafprijs, ook qua onderhoud valt de machine goedkoper uit. De machine is zo ontworpen dat slijtage onderdelen zoals filters makkelijk verwisseld kunnen worden. De Xact Metal printer is ontwikkeld door machinebouwers.”

Twee jaar geleden presenteerde Xact Metal de eerste versie van de 3D metaalprinter op Rapid in Pitsburgh. Ondertussen is de ontwikkeling alweer enkele stappen verder.

Ander type recoater

Een andere gepatenteerde ontwikkeling die Xact Metal toepast, is de recoater. Door de peervormige vorm is het risico op opeenhoping van poeder kleiner dan bij de standaard recoaters. Omdat het recoater mechanisme buiten de bouwkamer is geplaatst, hoeft er niet te worden gewacht met recoaten totdat een volledige laag is belicht. Hierdoor kan de Xact Metal continu lagen blijven opbouwen. 

RVS, eerdaags volgt aluminium

Seido Systems levert de kleinste Xact Metal metaalprinter, de XM200C, als totaalpakket, inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen en twee jaar on site garantie. Hij verwacht er veel van. Gestart wordt met RVS als materiaal, aluminium zal snel volgen. Dit zijn de materialen waar de markt naar vraagt, merkt hij. “De toepassingen gaan vanzelf wel komen als er een laagdrempelige oplossing is.” Het systeem is overigens open, gebruikers hebben toegang tot alle parameterinstellingen. Karl Wallecan, afkomstig uit de verspanende industrie, ziet onder andere toepassingen voor prototypes en tooling. Xact Metal levert naast de 200 serie ook de 300 serie (254 bij 300 bij 300 mm), waarin twee of vier highspeed scanners zitten.

In de september editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid interview met Karl en Mieke Wallecan van Seido-Systems lezen.

Seido Systems zal de 3D metaalprinter zeker op de TechniShow 2020 demonstreren.

Back to top button